Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!

Τα όμορφα χωριά…όμορφα ξαναζωντανεύουν


Τον τελευταίο καιρό γίνονται συζητήσεις και επαφές με φίλους πατριώτες και νέους που αγαπούν το χωριό. Οι συζητήσεις αυτές πρώτα απ’ όλα έχουν στόχο την ομαδική δράση στον τόπο καταγωγής μας και σε θέματα που ενδιαφέρουν την νεολαία και θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση τoυ χωριού μας και της περιοχής.

Για να ξαναζωντανέψει ο τόπος οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν είναι ποικίλες. Ενδεικτικά θα αναφέρω τις παρακάτω:

  • Επαφή και γνωριμία με τους συλλόγους

Γνωριμία με τους ανθρώπους που για χρόνια βρίσκονται πίσω από ενέργειες, που λαμβάνουν χώρα κυρίως το καλοκαίρι στο χωριό και υπηρετούν ένα δύσκολο έργο διατήρησης των εθίμων.

  • Συμβολή στην οργάνωση του πανηγυριού

Πανηγύρι κουραστικό που δεν θυμίζουν σε τίποτε τα παραδοσιακά γλέντια που γινόντουσαν κάποτε. Ορχήστρες της σειράς, μαγαζιά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, κέφι και καλή διάθεση πουθενά.

Θα μπορούσε όμως η νεολαία να δώσει έναν τόνο πιο παραδοσιακά με θύμισες των παλιών καιρών.

  • Βραδιά με κουβέντα για τα κοινά στην πλατεία

Παλαιότερα οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας συζητούσαν, διαφωνούσαν και έδιναν την εικόνα ότι κάτι τους ενοχλεί, κάτι δεν γίνεται καλά, κάτι διαφορετικό θα θέλανε να δούνε και το εξέφραζαν ανοιχτά στην πλατεία.

Αυτόν τον διάλογο που μέχρι σήμερα η νεολαία μας δεν τον έχει δοκιμάσει. Κάτι φαντάζομαι σίγουρα θα βγει.

  • Εκδρομή το βουνό και γνωριμία με τα μονοπάτια

Αλήθεια πόσοι από την νεολαία μας γνωρίζουν τα μονοπάτια (τις στράτες αλλοτινών καιρών) και τα ξωκλήσια στα βουνά μας. Για σκεφτείτε το μια παρεϊστικη διανυκτέρευση στο βουνό μέσα σε σκηνές και υπνόσακους πόσο αξίζει.

  • Επίσκεψη στο χωριό όχι μόνο το καλοκαίρι

Χριστούγεννα, Πάσχα, τριήμερα. Σκεφτείτε την χαρά των μονίμων κατοίκων, όταν αντικρίζουν καινούργια πρόσωπα μέσα στην μοναξιά που βιώνουν με μοναδική παρέα τα ζωντανά και τις φλόγες του τζακιού.

  • Συμβολή στην καθαριότητα του χωριού

Δυστυχώς ορισμένες τοποθεσίες του χωριού έρχονται αντιμέτωπες με ασυνείδητους κυνηγούς, αλλά και ασυνείδητους συγχωριανούς. Να μαζέψουμε τα σκουπίδια από αυτές και να σεβαστούμε πολύ απλά αυτά που η φύση μας προσφέρει ακόμη.

  • Αναβίωση παραδοσιακών εθίμων

Σταχτοπόλεμος και αποκριάτικα μουτζουρώματα, γιορτή του τσίπουρου και φυσικά τα πανελληνίως γνωστά Μπαϊράκια.

  • Διοργάνωση υπαιθρίων πάρτυ

Βραδινό ανέβασμα στον Παλιόκαστρο και βόλτα στον Άγιο Μάρκο. τραγουδώντας και χορεύοντας, με ή χωρίς φεγγάρι, όπως έκανε η δική μου γενιά στην εποχή της νιότης.

  • Αθλητισμός

Πριν χρόνια τα παιδιά λαχταρούσαν που θα παίξουν μπάλα, τώρα πια έχουν το γήπεδο τους. Ο αθλητισμός πάντα υπήρξε κίνητρο ομαδικότητας και επικοινωνίας. Ας τον στηρίξουμε λοιπόν περισσότερο με την δική μας συμμετοχή έστω και ως θεατές.

  • Αρθογραφία στον τοπικό τύπο

Ένα μικρό άρθρο για τις εντυπώσεις σας από μια εκδήλωση, μια φωτογραφία ή μια ιδέα, θα δώσει νόημα στον σκοπό που τόσα χρόνια κρατάνε πιστά τα Ρεντινιώτικα Νέα.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω καλή είναι η εμπειρία και η γνώση των μεγαλυτέρων, αλλά πολύ περισσότερο χρειάζεται ο ενθουσιασμός, η ζωντάνια και οι ιδέες των νέων ανθρώπων.

Η ενεργοποίηση της νεότερης γενιάς να έλθει πιο κοντά στα κοινά, ώστε σε παρεϊστικη διάθεση να τεθούν προτάσεις που θα υλοποιηθούν με την βοήθεια του Συλλόγου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι μια νέα ιδέα - Συναυλία κάτω στο ποτάμι (στην γέφυρα στα Μαντάνια), κάτι παρόμοιο που έγινε το 2010 στον Σταυρό.

Ωραίος ο καφές και το τσίπουρο κάτω από τον πλάτανο, αλλά η νεολαία της Ρεντίνας πρέπει να πάρει την σκυτάλη να κρατήσει το χωριό όρθιο.

Σκεφτείτε το. Με τον συντονισμό δράσης των νέων ανθρώπων Τα όμορφα χωριά…όμορφα ξαναζωντανεύουν. Εγώ το ελπίζω!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου