Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΡΕΝΤΙΝΑ...συνάντηση με το χθές!

Η ιστορία της Ρεντίνας γράφεται από τους ανθρώπους της. Από εκείνους που έζησαν αλλά και αυτούς ζουν σε αυτήν, που βιώνουν τα προβλήματα της, που χαίρονται με την πρόοδον της, που την αγαπούν και ελπίζουν για το μέλλον της.
Η ιστορία της ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια.Η Αγγεία πόλη της χώρας των Δολόπων, που κάποια στιγμή θα γίνει Ρεντίνα, θα συναντήσουμε πλήθος ανθρώπων που την λάμπρυναν με τα έγα τους.
Θα συναντήσουμε επίσης πλήθος ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης έως τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.
Οι χιλιάδες άνθρωποι που με την πραγματική αγάπη για το τόπο τους, που δημιούργησαν την Ρεντίνα και οικοδόμησαν μια κοιωνία στηριγμένη σε αξίες και ιδανικά.
Για την προϊστορία και πρωτοϊστορία της Αγγείας -όπως ονομαζόταν η Ρεντίνα κατά τα αρχαία χρονισα- δεν υπάρχουν γραπτά μνημεία.Έτσι είμαστε αναγκαζμένοι να αναζητήσουμε πληροφοριες στις μυθολογικάς παραδόσεις.
Μοναδικά λοιπόν χειροπιαστά στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν είναι οι αναφορές στις μηθικές παραδόσεις των αρχαίων κειμένων, κάποιοι τάφοικαι άλλα ασαφή αρχαιλογικά ίχνη στον λόφο Παλιόκαστρο και αλαχού.


Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ...άντε γεια, πήγαμε χαμηλότερα

Υπήρχε κάποτε ο ιστορικός Δήμος Ρεντίνας και ο γειτονικός Δήμος Μενελαϊδος, όμως με τον καινούργιο νόμο, τα ορεινά χωριά αυτών των Δήμων ανήκουν πια στο Δήμο Σοφάδων.

Έτσι κλείνει οριστικά ένα κεφάλαιο δώδεκα χρόνων περίπου, μέσα στο οποίο τα 7 χωριά της ορεινής περιοχής, λειτούργησαν ενιαία στα πλαίσια του Καποδίστρια.

Θα ’θελα εδώ, να γράψω δυο λόγια γι’ αυτά τα χρόνια που σημάδεψαν την πορεία των χωριών μας. Πιστεύω και νομίζω ότι η παραδοχή είναι γενική, ότι οι ντόπιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες προσπάθησαν και έφεραν τα χωριά σε καλύτερη κατάσταση από παλαιότερα.

Έγιναν πολλά έργα υποδομής και τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση είναι δικαιολογημένη η αγωνία των συμπατριωτών μας για το τι «μέλει γενέσθαι» αύριο.

Ποια είναι η κοινή πολιτιστική ταυτότητα ορεινών και κάμπου;

Ποιοι μπορεί να είναι σε θέσει να διεκπεραιώσουν τα συμφέροντα της ορεινής πατρίδας;

Ποιοι θα είναι αυτοί που θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ενδιαφερθούν για τη δική μας περιοχή;

Οι ορεινές τοπικές κοινωνίες θέλουν και επιθυμούν ανθρώπους ικανούς, ανιδιοτελείς που θα βάλουν στόχο το γενικό συμφέρον και την ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε να δούμε έναν Δήμο που θα αγωνίζεται πραγματικά για την επίλυση των προβλημάτων της κάθε περιοχής. Οι ανάγκες αλλά και οι προοπτικές κυρίως της Ρεντίνας είναι μεγάλες. Για να παραμείνει η Ρεντίνα, τόπος που τον αγαπούν οι νέοι και χαίρονται οι μεγαλύτεροι.

Ελπίζουμε στο ενδιαφέρον του νέου Δημάρχου κ. Μπάμπη Παπαδόπουλου και αναμένουμε την τήρηση της υπόσχεσης του για καθιέρωση της Ρεντίνας ως ιστορικής έδρας του διευρυμένου Δήμου Σοφάδων.

Ένας καινούργιος πόλος τουριστικής ανάπτυξης...

Η λίμνη Σμοκόβου και η ιστορική Ρεντίνα θα αποτελέσουν πλέον πόλο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΡΕΝΤΙΝΑ
Στο τελείωμα της οροσειράς της Πίνδου και στα σύνορα των νομών Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, βρίσκουμε την "αρχόντισσα των Αγράφων" Ρεντίνα. Είναι τόπος που ποτέ Τούρκος δεν πάτησε, ούτε Γερμανός στο, "σίγουρο αυτό τόπο".
Η Ρεντίνα με τα βουνά που την αγκαλιάζουν γύρω, γύρω και τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια της εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Ένας τόπος με τόσες αντιθέσεις μα και τόση αρμονία, εδώ ζούνε οι Ρεντινιώτες απόγονοι των αρχαίων Δολόπων.
Είναι ένας τόπος μαγευτικός που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό, εδώ που νομίζεις ότι ο χρόνος δεν έχει αγγίξει τίποτε...

Το βιβλίο μου








Κυκλοφορεί και είναι στην διάθεση του κοινού το ιστορικολαογραφικό βιβλίο του Κώστα Χαραλ. Κορομπίλη Η ΡΕΝΤΙΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ – Μύθος, Ιστορία, Θρύλος, Πολιτισμός, Φύση και Παραδόσεις, Σελίδες δόξας και μεγαλείου.

Το προλογίζει με ενδιαφέρον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Θεόκλητος και τιμητικά χαιρετίζει την έκδοση του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Ρεντινιωτών κ. Αθανάσιος Μάλλιος, ιατρός.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από 146 σελίδες και διαπραγματεύεται την ιστορία και λαογραφία της αρχόντισσας των Αγράφων Ρεντίνας.

Μέσα από τις σελίδες του, θα γνωρίσει ο αναγνώστης πολύ καλά την ιστορία του χωριού, θα γνωρίσει πολλά ήθη και έθιμα, θα ξεναγηθεί στο παρελθόν αυτού του τόπου και θα διαβάσει πράγματα που ίσως δεν τ’ άκουσε ποτέ.

Οι φωτογραφίες που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο, θα κάνουν τον αναγνώστη, να το καταλάβει καλύτερα καινα το ξεφυλλίσει ευχάριστα.।

Αυτό το βιβλίο είναι σίγουρο ότι θα το διαβάσετε πολλές φορές, καθώς η μια σίγουρα δεν είναι αρκετή. Γιατί αυτό το βιβλίο ζωντανεύει και δεν αφήνει να σβήσουν, η ιστορία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις του τόπου μας.

Αγαπητοί φίλοι βιβλιόφιλοι αυτό το βιβλίο, που κοστίζει τόσο λίγο και αξίζει πολλά, θα πρέπει να τύχει της προσοχής σας.

Που θα το βρείτε:

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορείτε να το βρείτε στο Δημαρχείο, στον Ξενώνα ΔΟΛΟΠΙΑ και επίσης στο Σύλλογο των Απανταχού Ρεντινιωτών।

Η τιμή του ανέρχεται μόνο σε 10 ευρώ. Για όςους ζητούν το βιβλίο, να τους αποσταλεί ταχυδρομικά θα πληρώνουν, εκτός από την τιμή των 10 ευρώ και ταχυδρομικά έξοδα 2 ευρώ. Εμβάσματα στη διεύθυνση Χαραυγής 5 Χαλάνδρι 15232 Αθήνα.

Ο Συγγραφέας

Κώστας Χαραλ. Κορομπίλης

Tηλ. 210.6843867

E-mail: konkorobilis@yahoo.gr

Ένα ιστορικολαογραφικό βιβλίο για την ΡΕΝΤΙΝΑ ΑΓΡΑΦΩΝ

«Η Ρεντίνα των Αγράφων στους αιώνες»

Ένα βιβλίο για την πορεία της Ρεντίνας μέσα στον χρόνο.
Είναι μια πολύπλευρη παρουσίαση της παράδοσης, της κοινωνίας, της
κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα παλιά μέχρι σήμερα, της πανέμορφης Ρεντίνας-αρχόντισσας των Αγράφων.

Πατρίδα αγαπημένη (άλλος κόσμος, άλλος αέρας, άλλη φύση!)

Σπουδαία ιστορική κοινότητα, κρατά τους λαογνωστικούς κύκλους άλλων εποχών και θυμητάρια του γένους στους ατελείωτους αγώνες των επιβιώσεων.
Στην αρχόντισσα των Αγράφων οι καιροί του χειμώνα είναι άγριοι και
... τα σπίτια είναι χτισμένα σε αλλεπάληλες κατηφοριές. Ενώ γύρω δασωμένα βουνά και οι ατέλειωτοι κυματισμοί των ορεινών όγκων δίνουν ένα βαθύ αίσθημα ελευθερίας.

Η ΡΕΝΤΙΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΡΕΝΤΙΝΑ...το χωριό των θρύλων και των παραδόσεων

Η Ρεντίνα των Αγράφων!!

Ναι εδώ είναι ένα κομμάτι από την όμορφη Ελλάδα।
Πλαταίνει ο νους και η καρδιά με την γνωριμία αυτού του πανέμορφου τόπου!!

ΡΕΝΤΙΝΑ ΑΓΡΑΦΩΝ...

"το ιστορικό χωριό των θρύλων και των παραδόσεων…
ένας μαγευτικός, όμορφος, ορεινός τόπος!!"


Στο κέντρο της Ελλάδας και σε μια ξεχωριστή γωνιά του ορεινού όγκου των Αγράφων, βρίσκεται το ιστορικό με την μοναδική διαδρομή χωριό Ρεντίνα (η αρχόντισσα των Αγράφων).
Είναι κτισμένη από τα παλιά χρόνια στο Ν.Α. τμήμα του νομού Καρδίτσας, στο χώρο της αρχέγονης Δολοπίας και ακουμπάει της πλευρές της στην Ομηρική Φθία και την πανέμορφη Ευρυτανία.
Η Ρεντίνα έχει μακραίωνη παρουσία μέσα στον ιστορικό χρόνο και όχι μόνο. Στον μικρό και με ξεχωριστή ομορφιά αυτόν τόπο, μέσα στον οποίον στα αρχαία χρόνια υπήρξε και άκμαζε η προϊστορική πόλη Αγγεία των Δολόπων, είναι κτισμένη η σημερινή κωμόπολη (Δήμος) Ρεντίνα.
Τόσο από την Αγγεία των Δολόπων, όσο και από την Ρεντίνα της Τουρκοκρατίας και της Εθνικής Αντίστασης, τα ματωμένα χώματα αυτού του τόπου, γνώρισαν μέρες μεγάλης δόξας και λαμπρύνθηκαν από τα έργα των κατοίκων της.

Φίλη και φίλε αναγνώστη, περιπατητή του διαδικτύου, λάτρη της βουνίσιας ομορφιάς εξορμήστε στα Άγραφα, σε τόπους αιώνιας μαγείας, εκεί που ο χρόνος και το βλέμμα χάνονται στην απόλυτη γοητεία του τοπίου.
Έλα να γνωρίσεις τα Άγραφα και μια ξεχωριστή γωνιά τους, θα γνωρίσεις φως, αλήθεια και ομορφιά. Εσύ πάλι που ήρθες στο φημισμένο χωριό την Ρεντίνα ζεις την μαγεία του μέσα στην σκέψη σου, θα φύγεις μα, δεν μπορεί θα ξανάρθεις…όσα είδες και άκουσες πέστα σε όλους, πέστα στους φίλους σου και γνωστούς σου, πέσ’ τους να έρθουν και εκείνοι.
Η Ρεντίνα είναι ανοιχτή σαν την φιλόξενη καρδιά των κατοίκων της